Пресцентър :: Новини

НДСВ поднесе венец на паметната плоча на Цар Борис ІІІ в Борисовата градина

Членове и симпатизанти на НДСВ почетоха паметта на Царя Обединител

Размер на шрифта: a |a |a|

28.08.2013

НДСВ поднесе венец на паметната плоча на Цар Борис ІІІ в Борисовата градина

По повод 70 години от смъртта на Цар Борис ІІІ, днес, 28 август 2013 г., председателят на НДСВ Христина Христова, секретарят и лидер на младежкото НДСВ Стефан Кенов, членовете на Националния съвет на партията Минчо Спасов и Соломон Паси, бившият депутат от НДСВ Марина Дикова, заедно с монархисти, членове и симпатизанти на партията поднесоха венци на паметната плоча на Цар Борис ІІІ в Борисовата градина в столицата.

Пред паметника на Цар Борис ІІІ се проведе импровизирана беседа за мястото и приноса на Царя Обединител в българската история, за водещата му роля в спасяването на българските евреи, за дипломата, стратега и за човека Цар Борис ІІІ. Симпатизантите на НДСВ и монархистите си обещаха беседата за Царя Обединител да продължи на 31 август (събота) на Рилския манастир, където българският патриарх Неофит ще отслужи заупокойна литургия и панихида за 70-та годишнина от кончината на Цар Борис III.
С какво да помнят младите хора Цар Борис ІІІ, попитахме водещи лица на НДСВ:


Христина Христова, председател на НДСВ: „Цар Борис ІІІ ще остане в паметта на българите като обединител на нацията, като Цар Спасител, като Цар, градящ модерна европейска България.”


Минчо Спасов, бивш председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност: „Девизът на българските царе „Вярност и постоянство” трябва да бъде пример и за днешните политици. Добър пастир, а не деспот бе Цар Борис ІІІ.”


Соломон Паси, бивш външен министър:
„Изключителен държавник, който е успял да избере оптималната стратегия за страната ни в една от най-трудните международни обстановки, които Европа помни. Това, с което ще бъде запомнен Цар Борис ІІІ за десетилетия напред от най-широк обществен кръг е спасяването на българските евреи.”


Стефан Кенов, секретар на НДСВ:
„Въпреки упоритата комунистическа пропаганда Цар Борис ІІІ ще остане в паметта на хората като най-обичания български владетел.”


Марина Дикова, бивш депутат от НДСВ:
„Цар Борис ІІІ е признат приживе от хората, той остава в паметта ни като истински баща на нацията.”


Сподели: facebook logo svejo logo
ALDE    European Parliament ELDR